Silenci recomanat

Damià apaga la televisió i es renta les dents com cada dia abans d'anar a dormir. Aquest també és un silenci. Quin tipus serà? Mentre pensa això, la Vicenta entra al lavabo i li fa un petó de bona nit.

– Vaig a dormir que demà m'hauré d'alçar pronte – li diu la Vicenta amb els ulls mig closos.  – Aniré a l'Albera del Llobregat.

Mapa Mut– Molt bé guapeta – li respon en Damià – jo llegiré una estona.

Damià s'ajup lleugerament i fa gargares amb aigua. S'eixuga amb una tovallola i surt tot apagant la llum. La Vicenta ja dorm. Quina habilitat! Pensa en Damià, només dir-ho pot adormir-se. Ell no pot, cada dia ha de llegir i llegir durant les interminables hores nocturnes. Sovint se sent l'únic habitant despert de la ciutat mentre passa hores i hores llegint un llibre. Quan el Sol s'amaga, tots els sorolls creixen. Una respiració, una aixeta mal apagada, el camió de les escombraries. En Damià aprofita per llegir un llibre que parla d'ell mateix, del llibre. L'home Manuscrit de Manuel Baixauli. Com sempre vol sentir-se proper al protagonista, lliure de lligams, lligat només a ell mateix. Però intueix que el llibre no és el que sembla, que Ell és alguna cosa més. 

A les 3 de la matinada la Vicenta es gira. En aquell moment Damià llegeix com Màrius descriu totes les onades que veu per tal de demostrar una teoria: "Si hi ha dues ones idèntiques d'entre totes les que componen l'inventari, conclourL'Home Manuscrité que hi ha un Ordre, un Ritme, un Sistema, un Càlcul, una Matemàtica..."

A les 6 de la matinada Ell ha parlat a l'Hoste i el primer ocell ha cantossejat al carrer. En Damià aviat anirà al bany a dutxar-se per aixecar-se de bon matí. Un llibre l'ha mantingut, altra vegada, despert tota la nit. 

– Un? O seran dos? – Pronuncia en veu alta, trencant definitivament la màgia de la nit.

Vicenta remuga al llit i es torna a girar.

Damià i Vicenta

Barcelona, 2007

 

* Aquest text és un homenatge al llibre Mapa Mut de Ramon Miravitllas i a L'Home Manuscrit de Manuel Baixauli

[@more@]

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una comentari en l'entrada: Silenci recomanat

  1. xot diu:

    Segueixes amb les teves vetllades de lectura veig. M’alegra saber que no perds els bons costums, i que per sort ara almenys no tinguis un examen l’endemà.

Els comentaris estan tancats.